flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У столиці відбувся загальнонаціональний форум «Незалежні суди та вільні ЗМІ: висвітлення кримінальних процесів»

29 травня 2019, 08:17

28 травня у Києві відбувся Третій загальнонаціональний форум «Незалежні суди та вільні ЗМІ: висвітлення кримінальних процесів». Присвячений він був обговоренню питань ефективної комунікації судової влади з журналістами у сфері кримінальної юстиції.

Лейтмотив дискусій: судді мають поважати право журналіста на роботу із зали судового засідання, а журналісти мають розуміти, що таке цінності та інтереси правосуддя.

Під час відкриття форуму заступниця Уповноваженого з питань федеральних суддівських справ Канади Жюлі Терьєн зауважила, що попередні два форуми були успішними і допомогли представникам судової влади та ЗМІ почути один одного. На її думку, цьогорічний захід забезпечить можливість продовження ефективного діалогу між суддями та журналістами і сприятиме формуванню культури комунікації на правових засадах.

Заступниця керівника Програми USAID «Нове правосуддя» Наталія Петрова зазначила, що такі форуми вже стали традицією і є важливими як для суддів, так і для представників ЗМІ. Проректор Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці Володимир Мазурок розповів про завдання, які ставить перед собою НШСУ під час проведення навчання прес-секретарів судів та суддів-спікерів.

Голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко звернув увагу, що форум дозволяє суддям демонструвати свою відкритість та допомагає перевірити, наскільки їхні декларації, проголошені на минулорічних форумах, були щирі.

За словами Світлани Яковлєвої, судді Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду,  ефективне поєднання принципів свободи ЗМІ та незалежності судової влади сьогодні залишається актуальним питанням. Яскравим підтвердженням цього є те, що загальнонаціональний форум «Незалежні суди та вільні ЗМІ» вже третій рік поспіль збирає чимало учасників. І головне – відбувається конструктивний діалог між журналістами та суддями, що сприяє налагодженню ефективної комунікації, а в результаті – підвищенню довіри до правосуддя.

 «Спільна ціль суддів та журналістів – висвітлюючи розгляд кримінальних справ (проваджень), запобігти упередженому ставленню до обвинуваченого чи потерпілого. Тому важливим є дотримання балансу між правом суспільства на інформацію та правами учасників кримінального процесу», – наголосилаСвітлана Яковлєва.

Суддя ККС ВС зауважила, що врахування специфіки кримінального процесу та дотримання балансу між його висвітленням і забезпеченням прав його учасників є запорукою формування правосвідомості суспільства.

Суддя Великої Палати Верховного Суду Наталія Антонюк звернула увагу на те, що під час оприлюднення інформації про перебіг кримінального процесу представникам ЗМІ необхідно враховувати позицію як сторони обвинувачення, так і сторони захисту, а тим правникам, які коментують судові рішення, не маючи змоги ознайомитися з матеріалами справ, з обережністю ставитись до оцінки мотивів суду при ухваленні рішення та обмежуватися загальними правовими роз’ясненнями.

Про проблеми оприлюднення інформації стосовно корупційних проваджень за участю ТОП-чиновників говорив Назар Холодницький, заступник Генерального прокурора - керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Він розповів, що балансувати між суспільним інтересом до цих проваджень, таємницею слідства і презумпцією невинуватості дуже складно. Катерина Широка, суддя Вищого антикорупційного суду, окреслила перспективи діалогу цього суду із ЗМІ і додала, що буде розроблена окрема комунікаційна політика органу.

Анна Маляр, експерт-кримінолог, тренер Національної школи суддів України, вкотре підкреслила, що довіра до судового рішення залежить від того, як процес висвітлено у ЗМІ та інших медіа.

Форум організовано за сприяння Українсько-канадського Проекту підтримки судової реформи, Програми USAID «Нове правосуддя», Вищої ради правосуддя, Верховного Суду, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Ради суддів України, Державної судової адміністрації України, Національної школи суддів України, ГО «Детектор медіа», Інституту масової інформації, Національної спілки журналістів України. Генеральний інформаційний партнер заходу – професійне юридичне видання «Юридична газета».