flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Україна та світ вшановують пам'ять жертв Другої світової війни

08 травня 2019, 16:57

8 травня у світі відзначають День пам’яті та примирення – на згадку про цей день 1945 року, коли Німеччина підписала акт про беззастережну капітуляцію у Другій світовій війні. На переконання  Українського Інституту національної пам’яті, ця дата дає можливість оцінити внесок Українського народу в перебіг і завершення Другої світової війни, підсумувати її масштабні спустошливі наслідки для України, а також винести життєво важливі уроки для нашої держави сьогодні.

За різними оцінками, під час бойових дій та в полоні загинуло 3-4 мільйони військових і підпільників з України, понад 5 мільйонів цивільних загинуло через окупаційний терор та голод в тилу, до 5 мільйонів жителів були евакуйовані або примусово вивезені до Росії та Німеччини, значна частина з яких не повернулася. За оцінками Інституту національної пам’яті, загалом безповоротні втрати України (українців та інших народів) склали 8-10 мільйонів осіб.

Нагадаємо, в Україні пам'ятна дата 8 травня була закріплена Указом Президента Петра Порошенка у 2015 році для "гідного вшанування подвигу українського народу, його видатного внеску в перемогу антигітлерівської коаліції в Другій світовій війні і висловлення поваги всім борцям проти нацизму".

9 травня в Україні відзначають День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Слава всім, хто захищав Україну від агресії з боку нацистського Третього рейху!

Слава Україні! Героям слава!