flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Новопризначені судді Верховного Суду склали присягу

07 травня 2019, 16:56

7 травня новопризначені судді Верховного Суду склали присягу під час урочистої церемонії в присутності Президента України Петра Порошенка.
Участь у заході також взяли Голова Верховного Суду Валентина Данішевська, заступник Глави Адміністрації Президента України Олексій Філатов, Генеральний прокурор України Юрій Луценко, Голова Вищої ради правосуддя Володимир Говоруха, Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сергій Козьяков, Голова Ради суддів України Олег Ткачук, а також члени ВРП, члени ВККСУ, посли іноземних держав, представники міжнародних організацій та судді Верховного Суду.

Глава держави привітав новопризначених суддів і зазначив, що відтепер Верховний Суд працюватиме практично у повному складі – це загалом 193 судді. За словами Президента, чотири роки тому судова реформа розпочалася саме заради законних і справедливих рішень. Втім, сьогодні Верховний Суд є взірцем для інших судів і в плані відкритості, комунікацій із суспільством, мови судових рішень та інтенсивності роботи.

«У судової влади багато завдань попереду. Це і забезпечення єдності та прогнозованості судової практики, і завершення розгляду багатотисячних залишків справ, рішень у яких вже зачекалися наші громадяни. Та насамперед – це захист прав і свобод простої людини. І Верховний Суд – це останній і головний рубіж верховенства права в нашій країні», – наголосив  Петро Порошенко.

Завершено формування Верховного та Вищого антикорупційного судів, до нових апеляційних судів переведені судді, що успішно пройшли кваліфікаційне оцінювання. Тепер на черзі – завершення конкурсів до Вищого суду з питань інтелектуальної власності, завершення кваліфікаційного оцінювання суддів першої інстанції та добір нових суддів до першої та другої інстанцій. Петро Порошенко повідомив, що ці процедури мають завершитися за півтора року.

Крім того, Президент висловив сподівання, що команда його наступника  поважатиме рішення щодо незалежного та справедливого суду, закріплене в Конституції України. Адже саме така формула незалежності, коли ані Президент, ані Парламент не мають впливу на суд і процедури призначення та звільнення суддів, була не тільки підтримана 335 голосами українських парламентарів, а й схвалена експертами Європейської комісії «За демократію через право» (Венеціанська комісія),  Ради Європи, Європейського Союзу, ОБСЄ, USAID та громадським сектором.

У свою чергу, Валентина Данішевська, вітаючи новопризначених суддів, зазначила, що діючі судді ВС, які протягом півтора року працювали в напруженому режимі, довго очікували на цю важливу подію – поповнення лав найвищого суду в системі судоустрою України.

«Ми ще не дуже добре знаємо одне одного, але нас уже об’єднує присяга судді, яка прозвучала сьогодні в залі, нас об’єднують ті завдання, які стоять перед нами, і головне – нас об’єднує спільна відповідальність, яку ми взяли на себе перед народом України», – наголосила Голова Верховного Суду.

Валентина Данішевська звернула увагу на те, що за час діяльності Верховний Суд вже розглянув майже 120 тис. справ, але й попереду в суддів ВС ще багато роботи: зараз на розгляді в них перебуває приблизно 100 тис. справ.

Голова ВС висловила сподівання, що новопризначені судді Верховного Суду не тільки підтримуватимуть запроваджені стандарти та практику найвищого суду в системі судоустрою України, а й допомагатимуть їх удосконалити.

«Передбачуваність рішень Верховного Суду та єдність судової практики – це наш пріоритет. Хочу всім побажати, щоб наш із вами спільний шлях у Верховному Суді був гідним та шанованим», – зазначила Валентина Данішевська.

За повідомленням прес-служби Верховного Суду