flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Роз’яснення щодо здійснення трансляції судового засідання

18 липня 2018, 11:06

Однією із основних конституційних засад судочинства є гласність судового процесу (ст. 129 Конституція України). Конкретні правила реалізації цього принципу викладені в Законі України «Про судоустрій і статус суддів» N 1402-VIII від 2 червня 2016 року (ст. 11) та відповідних процесуальних кодексах (ст. 7 Цивільного процесуального кодексу України, ст. 27 Кримінального процесуального кодексу України, ст. 249 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

Так, в ч. 4 ст. 11 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» врегульовані питання фото-, відео зйомки, аудіозапису та трансляцій судового засідання. Норми цієї статті стосуються як представників ЗМІ, так і інших осіб, присутніх в залі судового засідання (вільних слухачів). Зокрема, передбачено, що фотозйомка, відео- та аудіозапис судового засідання з використанням портативних відео- та аудіотехнічних засобів здійснюється без отримання окремого дозволу суду, але з урахуванням обмежень, встановлених законом. Трансляція судового засідання здійснюється з дозволу суду.

Закон не містить роз’яснення щодо виду трансляцій, на які потрібен дозвіл суду. Зі змісту норми ч. 4 ст. 11 названого закону випливає, що це правило стосується як тих трансляцій, що здійснюють представники ЗМІ, так і тих, які здійснюють вільні слухачі за допомогою портативних пристроїв (зокрема, трансляції наживо в соцмережах (так званий “стрім”) та за допомогою інших інструментів в мережі Інтернет).

Щодо справи, яка становить значний суспільний інтерес, представники громадськості та ЗМІ можуть також звернутися до суду із клопотанням організувати трансляцію судового засідання за допомогою технічних засобів суду. В такому випадку он-лайн трансляція засідання буде здійснюватись на веб-сторінці суду на порталі Судова влада України. Для того, аби працівники суду вжили всіх необхідних організаційних заходів таке клопотання необхідно подати не пізніше, ніж за п’ять днів до засідання.

Нагадаємо, що експерти ГО "Вектор прав людини" проекту "Суд людською мовою" розробили спеціальну інфографіку "Трансляції та коментування відкритих судових засідань в Україні" щодо наведених вище питань.

Питання здійснення трансляцій судового засідання обговорювалось також на робочій нараді суддів апеляційних судів із суддями Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду. Переглянути публікацію з цього приводу у “Закон і Бізнес” можна за посиланням.

Зразок клопотання про дозвіл на трансляцію засідання

Зразок клопотання про організацію трансляції засідання технічними засобами суду