flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«Комунікація для судової влади так само важлива, як і підвищення професіоналізму», – голова ВРП Ігор Бенедисюк

27 червня 2018, 08:33

Дослідження показали, що ті, хто відвідували суд більше йому довіряють, ніж ті, хто там не був. І думку останніх про суд якраз формують ЗМІ, тому важливо, щоб ця думка була професійною, для чого слід комунікувати з медіа – наголосив голова Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк, відкриваючи другий загальнонаціональний форум «Незалежні суди та вільні ЗМІ: розширення можливостей співпраці», який сьогодні проходив у столиці. Участь у ньому взяли й судді-спікери та в.о. прес-секретарів судів Хмельницького регіону в режимі відеконференцзв’язку.

Ігор Бенедисюк зауважив, що саме судді повинні бути авторами новини, а не виправдовуватися наступного дня, коли ЗМІ вже подали необ’єктивну інформацію про суд. «Мені дуже приємно, що ідею комунікації сприймають судді. Тому, що без суддів-спікерів цю роботу ніхто не зробить. Це якраз ті перекладачі, які зможуть перевести суху судову мову рішення на зрозумілу журналістам і суспільству», – сказав він.

Перше, що обговорили спікери І дискусійної панелі – це чого потребують суди від медіа. Досвідом співпраці зі ЗМІ поділилася голова Одеського апеляційного господарського суду Наталія Богацька, котра відзначила, що останні три роки крок за кроком судам вдається налагоджувати співпрацю з медійниками і ставати більш відкритими для суспільства. Вона наголосила, що самі суди мають розуміти важливість такої комунікації, як і те, що усі вони – єдина судова система і мають працювати на одну мету – покращення довіри суспільства до судів.

Про те, як з нуля довелося налагоджувати комунікаційну діяльність новоствореної найвищої судової інстанції розповіла суддя-спікер Верховного Суду Олена Кібенко, зосередившись на інформаційному контенті офіційної сторінки ВС та сторінок соціальних мереж.

Про роботу інтернет-порталу «Судова влада України» говорила й керівник Прес-центру судової влади України Оксана Лисенко. За її словами, щомісяця на сайті з’являються тисячі унікальних повідомлень про діяльність судів з усіх регіонів України. За перший квартал 2018 року їх кількість, порівняно з цим періодом торік, зросла наполовину. У першій п’ятірці лідерів за числом цитувань у ЗМІ й суди Хмельниччини.

Чого ж потребують ЗМІ від судів – про це ішлося у другій дискусійній панелі форуму. Головні спікери – медійники, котрі ділилися досвідом висвітлення судових процесів на шпальтах своїх видань і як при цьому протидіяти маніпуляціям і стереотипам. «Ви повинні розуміти, що медіа далеко неоднакові: є ті, хто зацікавлений в інформуванні людей, і ті, у кого зовсім інше завдання…», – зазначив генеральний директор агентства «Інтерфакс–Україна» Олександр Мартиненко.

Також він зробив акценти на головних проблемах, з якими доводилося мати справу журналістам його видання при роботі у суді. Серед іншого наголосив на необхідності покращення безпеки представників ЗМІ під час виконання професійних обов’язків, а прес-службам судів порадив якомога оперативніше, об’ємніше, а головне – зрозумілою для пересічних громадян мовою, описувати судове рішення, тоді, переконаний, і робота журналістів буде більш професійною.

Канадцьким досвідом взаємодії судів зі ЗМІ ділилися голова Вищого суду провінції Нова Шотландія (Канада) Майкл МакДональд і директорка з питань комунікацій Судової адміністрації провінції Нова Шотландія (Канада) Дженіфер Стейрс під час третьої дискусійної панелі.

«Необхідність відкритого діалогу між судами і ЗМІ щодо забезпечення гендерної рівності та недискримінації» – цю тему висвітлювала координаторка з питань гендерної рівності та судового адміністрування українсько-канадського Проекту підтримки судової реформи Людмила Чернявська.

Спікери четвертої дискусійної панелі розповідали про свій досвід співпраці судів і медіа. Так, власна кореспондентка «Українського тижня» у Франції Алла Лазарєва зупинилася на тому, як судочинство західних держав використовують як інструмент гібридної війни проти України, а керівниця відділу Центру демократії та верховенства права Лілія Дроздик поділилася досвідом «ЧЕСНО. Фільтруй суд!» щодо отримання і поширення інформації про суддів.

Завершився ІІ загальнонаціональний форум «Незалежні суди та вільні ЗМІ: розширення можливостей співпраці» підсумковою дискусією.

Нагадаємо, вперше загальнонаціональний форум на цю тематику відбувся торік. Організатори заходу – Вища рада правосуддя за підтримки Українсько-канадського Проекту підтримки судової реформи, Верховного Суду, ВККСУ, Ради суддів України, ДСА України, НШСУ, Центру демократії та верховенства права, Інституту масової інформації, ГО «Детектор медіа», Національної спілки журналістів України.