flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В ХУУПі відбулось громадське обговорення судової реформи

16 березня 2018, 09:19

В Хмельницькому університеті управління та права відбулося громадське обговорення в рамках проекту "Підвищення обізнаності громадськості щодо стану та ходу судової реформи на місцевому та національному рівнях”. Учасниками дискусії були й представники Апеляційного суду Хмельницької області: заступник керівника апарату Марина Тимощук, начальник аналітично-статистичного відділу Тетяна Гребелюк та референт Юлія Салдан.
На заході були присутні судді, викладачі,студенти, представники засобів масової інформації.

Голова Хмельницького обласного осередку ГО “Комітет виборців України” Юрій Ануфрієв презентував присутнім результати фокус-групового дослідження щодо поінформованості громадян з питань судової реформи. За його результатами найбільш цікаві і недостатньо відомі громадянам аспекти можна поділити на три блоки: прозорість діяльності судової влади (електронний суд, електронне декларування), фінансове забезпечення судів та відповідальність суддів. 

Саме з цих питань виступали запрошені фахівці. Про реалії та перспективи електронного суду в Україні доповідала референт суду Юлія Салдан. Аспекти електронного декларування роз’яснила завідувач сектором з питань запобігання і виявлення корупції головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області Юлія Жураковська. З питань фінансування судів виступила начальник відділу планово-фінансової діяльності, бухгалтерського обліку та звітності територіального управління Державної судової адміністрації України у Хмельницькій області Вікторія Бабецька.

Свої погляди на судову реформу висловили голова Господарського суду Хмельницької області, кандидат юридичних наук Сергій Крамар та суддя Верховного Суду України у відставці, доктор юридичних наук Ігор Самсін. 
Присутні представники громадськості та ЗМІ мали можливість отримати відповіді на цікаві їм питання та роз’яснення щодо юридичних процедур і процесів, які відбуваються у судовій гілці влади. Найбільше громадськість цікавило, чи не виникне труднощів у громадян, які не користуються Інтернетом, чи не буде їм обмежено доступ до суду із запровадженням електронного судочинства, яким чином буде забезпечуватись захист даних, які перспективи вирішення кадрових проблем у судах та кваліфоцінювання суддів. 

За результатами обговорення присутні дійшли висновків про те, що за впровадженням системи електронний суд - майбутнє, необхідність електронного декларування статків публічних службовців не викликає сумнівів, а запровадження механізмів медіації сприятиме відновленню довіри до судової влади.