flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

«Амф, під пеньком». Закладника наркотиків з Нетішина суд покарав ув’язненням на 6 з половиною років з конфіскацією

30 серпня 2022, 14:42

2 березня 2020 року в лісовому масиві м. Нетішин двоє місцевих жителів затримали чоловіка, якого запідозрили в закладенні наркотиків. Під час затримання той почав викидати із кишень куртки поліетиленові пакети, обмотані ізоляційною стрічкою, в яких були канабіс і амфетамін.

Того ж дня під час санкціонованого обшуку квартири затриманого правоохоронці виявили та вилучили ще 4,500239 г амфетаміну та самозарядний саморобний пістолет, придатний для стрільби, й 5 патронів.

Нетішинський міський суд визнав 42-річного місцевого жителя винним за частиною 2 статті 307 Кримінального кодексу України – незаконне придбання, зберігання з метою збуту наркотичного засобу і психотропної речовини у великих розмірах та за частиною 1 статті 263 Кримінального кодексу України – незаконне придбання, носіння та зберігання вогнепальної зброї, бойових припасів без передбаченого законом дозволу та призначив остаточне покарання у виді 6 років і 6 місяців позбавлення волі з конфіскацією всього майна, крім житла.

Сторона захисту оскаржила вирок до апеляційного суду. Підсудний наполягав, що його підставили слідчі, підкинувши наркотики. А його захисник – на відсутності доказів вини підзахисного у тому, що він мав на меті збут наркотичних речовин.

Апеляційний суд звернув увагу, що в суді першої інстанції обвинувачений заперечував лише те, що збував наркотики. Мовляв, зброю тримав для самозахисту, а про пакетики з порошком, які знайшли у квартирі, сказав, що то ліки, частину з яких замовляв інтернетом і не знав, що вони містять амфетамін. Не заперечував, що зважував порошок на знайдених у нього вагах. А от пояснити позначки «Амф» під світлинами з лісом, деревами, лавками, які знайшли в нього на телефоні, не міг.

На думку апеляційного суду, суд першої інстанції обґрунтовано критично оцінив показання обвинуваченого про те, що він купував психотропні речовини для свого лікування, позаяк усі його дії свідчать про умисну поведінку, усвідомлення зробленого й переслідування певної мети.

«…суд першої інстанції правильно зазначив, що доказами того, що обвинувачений мав мету збуту наркотичних засобів та психотропних речовин є те, що [він] за допомогою свого мобільного телефону у своєму помешканні зробив фото із зображенням згортків 2 березня 2020 року, спосіб інформації на фото з вказівкою конкретного місця за допомогою координат, те, що ізолента, знайдена у квартирі обвинуваченого при обшуку з певним маркуванням, та ізолента на знайдених під час затримання обвинуваченого згортках, які були з наркотичною та психотропною речовиною, співпадає, що не може бути збігом, те, що психотропна речовина знайдена в квартирі обвинуваченого та під час затримання останнього одна і та ж, кількість наркотичних засобів та психотропних речовин, спосіб зберігання і фасування», – зазначає апеляційний суд.

ХАС відхилив обидві апеляційні скарги й залишив вирок місцевого суду без зміни.

З повним текстом ухвали апеляційного суду можна ознайомитися у ЄДРСР: https://reyestr.court.gov.ua/Review/105771680

Пресслужба Хмельницького апеляційного суду