flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Жінка, що вбила своє немовля, відбуватиме термін ув’язнення реально: ХАС частково задовольнив апеляційні скарги її чоловіка та прокурора

28 вересня 2020, 10:26

Хмельницький апеляційний суд скасував вирок Нетішинського міського суду від 6 лютого 2020 року в частині призначення покарання обвинуваченій в умисному вбивстві своєї новонародженої дитини (стаття 117 Кримінального кодексу України) і ухвалив в цій частині новий вирок, яким призначив їй покарання у виді 1 року 6 місяців ув’язнення.

За вироком суду, матір двох малолітніх дітей 6 серпня 2019 року у ванній кімнаті гуртожитку в Нетішині народила доношену здорову дівчинку, сама перерізала пуповину, але шансів жити дитині не дала, закривши їй носа і рота ганчіркою. Тіло загорнула в халат і рушники та поклала в кімнаті гуртожитку за диваном. Та вже наступного дня через ускладнення після пологів жінку госпіталізували медики, яких викликала подруга.

Нетішинський міський суд визнав матір винною у вбивстві своєї новонародженої дитини і покарав 2 роками позбавлення волі, утім, звільнив від відбування покарання з випробуванням на 3 іспитових роки.

Із таким вироком не погодилися ні прокурор, ні потерпілий – чоловік обвинуваченої. Обоє не оспорювали доведеності вини та правильності кваліфікації її дій, але наполягали на невідповідності призначеного покарання тяжкості кримінального правопорушення та особі обвинуваченої.

Чоловік стверджував, що поведінка дружини після вчинення злочину не свідчить про наявність у неї докорів сумління, що вона засуджує свій вчинок і розкаялася. Тому просив позбавити її волі на 3 роки реально. У той час, як прокурор вів мову про два роки ув’язнення.

Перевіривши матеріали провадження, заслухавши учасників справи, обговоривши доводи апеляційних скарг, колегія суддів апеляційного суду дійшла висновку, що вони підлягають частковому задоволенню.

Апеляційний суд, зокрема, зазначає, що застосувавши статтю 75 Кримінального кодексу України та звільнивши обвинувачену від відбування покарання з випробуванням, суд першої інстанції в достатній мірі не врахував те, що вона за місцем проживання характеризується посередньо, приховувала свою вагітність протягом всього терміну, що свідчить про свідомий та цілеспрямований вчинок, а також те, що під час пологів в гуртожитку були її двоє малолітніх дітей, які фактично залишилися без нагляду.

«Крім того, поза увагою залишено позицію потерпілого, який наполягав на призначенні обвинуваченій покарання у виді позбавлення волі, так як вона вчинила негідний вчинок, а також його свідчення щодо інших випадків приховування обвинуваченою фактів вагітності.

Вищенаведені обставини, на думку колегії суддів, виключають можливість виправлення обвинуваченої без ізоляції від суспільства», – констатує апеляційний суд.

Із повним текстом вироку можна ознайомитися у ЄДРСР